Onrechtmatige onteigeningen kosten Marokkaanse staat meer dan 13 miljard DH

economie
2
13 feb 10:39
Dat is het prijskaartje van rechtszaken die tussen 2014 en 2018 tegen de Marokkaanse staat werden aangespannen
Dat meldt de Franse krant L'Économiste. Onterechte onteigeningen door de staat worden ook steeds strenger bestraft door Marokkaanse rechtbanken, schrijft de krant. Als waarborg werd het gerechtelijke agentschap van het koninkrijk opgericht om de staat te verdedigen, gezien de ervaring met procesvoering, het incalculeren van juridische risico's en de preventie van geschillen.

De krant merkt echter op dat in de praktijk men nog steeds weinig respect heeft voor het eigendomsrecht en privébezit. "De staat wordt nu meer dan ooit opgeroepen de wettigheid van haar handelingen te respecteren", schrijft de krant.

Onrechtmatige onteigeningen op privébezit door de Marokkaanse staat worden gezien als één van de meest emblematische aanvallen op het eigendomsrecht. Los van de financiële druk op de staatskas als gevolg van rechtszaken na slecht uitgevoerde onteigeningen dient het verlies van vertrouwen in de overheid en de verslechtering van het imago van overheidsdiensten ook te worden opgeteld bij het 'maatschappelijk kostenplaatje', beargumenteerd de krant. 
© MAROKKO.NL 2020
marokko
eigendomsrecht
onteigeningswet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
duitsland
hanau
coronavirus
china
tobias rathjen
frankfurt
terrorisme
moskee
moslimhaat
afc ajax
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
verenigde staten
politie
eredivisie
iran
turkije
syrië
caf
hakim ziyech
palestina
mohammed vi