Tweede verhoorweek moskeeën van start

algemeen
9
17 feb '20
In de tweede week van het omstreden onderzoek naar buitenlandse beïnvloeding van Nederlandse moskeeën staan de moskeeën As-Soennah en alFitrah centraal.

De speciale commissie van de Tweede Kamer die het onderzoek uitvoert, sleepte de alFitrah-moskee eerder voor de rechter, omdat deze niet wilde meewerken. Onder andere de voormalig bestuursvoorzitter van de As-Soennah moskee en de voorzitter van de alFitrah moskee worden gehoord. De rechtbank heeft in totaal zes stichtingen bevolen de administratie en financiële gegevens aan de commissie over te dragen. De moskeeën die deze week worden gehoord, behoren daar ook toe.

Ook worden onder andere oud-burgemeester van Den Haag Pauline Krikke, burgemeester van Utrecht Jan van Zanen en de secretaris van de Islamitische Stichting Nederland gehoord.

In de eerste week kwamen deskundigen aan het woord. Er was veel te doen om de getuigenis van moskeebestuurder Hajer Harzi. Zij werd voor en na haar verhoor meerdere malen bedreigd. Harzi heeft aangifte gedaan van de bedreigingen. De commissie zegt geschrokken te zijn van het verhaal.

Moskeebesturen zien de krampachtige zoektocht naar Buitenlandse geldstromen bij Nederlandse moskeeën als een hetze tegen de islam. "De hele opzet van de parlementaire ondervraging is doordrenkt met vooringenomenheid en is een aanfluiting voor de Tweede Kamer.", stond begin januari in een persverklaring van de As-Soennah moskee.

Volgens de moskee zouden de aanjagers van de parlementaire ondervraging alléén moslims in het vizier hebben. "De te onderzoeken subjecten, waaronder stichting as-Soennah, zijn allemaal islamitisch, terwijl buitenlandse financiering van religieuze instellingen over het hele spectrum plaatsvindt. Evangelistische christenen, rooms-katholieken en joden hebben allemaal hun internationale financiële relaties. Zo heeft de paus niet alleen financiële invloed op de Rooms-Katholieke Kerk in dit land, maar ook op de dagelijkse praktijk door bisschoppen en kardinalen te benoemen. Een duidelijker voorbeeld van ongewenste buitenlandse beïnvloeding is er niet.", aldus het moskeebestuur.

© ANP/Marokko.nl 2020
tweede kamer
moskee
pauline krikke
jan van zanen
verhoor
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?