Lid opgerolde extreem-rechtse terreurcel Duitsland was politie-informant

buitenland
2
17 feb 15:40
Een van de leden van een opgerolde terreurcel in Duitsland was een informant van de politie, melden Duitse media.

Vrijdag werden twaalf mannen aangehouden die van plan waren om aanslagen te plegen op moskeeën, moslims, migranten en politici. De leider van de groep, de 53-jarige Werner S., had plannen om binnenkort aanslagen te plegen. Het uiteindelijke doel van S. was een burgeroorlog te ontketenen. De politie nam de plannen van S. "bijzonder serieus". De leden van zijn groep waren bereid om snel zijn plannen uit te voeren.

Vrijdag was de informant de enige die niet werd gearresteerd. Hij zou sinds oktober contact hebben gehad met de politie. De leden van de terreurcel hadden vooral contact via de app Telegram. Ze hebben elkaar maar twee keer ontmoet.

In Duitsland zijn volgens de veiligheidsdiensten ongeveer 12.700 gevaarlijke rechtsextremisten die bereid zijn om gewelddaden te begaan. Duitsland is de afgelopen jaren getuige geweest van toenemende gevallen van vreemdelingenhaat, anti-migrantenhaat en islamofobie, aangewakkerd door de propaganda van extreemrechtse partijen, waaronder Pegida en de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) partij. 

In november 2019 heeft de Oost-Duitse plaats Dresden officieel de 'nazi-noodtoestand' uitgeroepen. In de gemeenteraad stemde een meerderheid voor een resolutie die extreemrechtse toestanden in de stad moet terugdringen. Het besluit moest de democratische cultuur in Dresden versterken. Ook moet het minderheden beter beschermen tegen rechts geweld. 

In dezelfde maand stelde de Duitse regering nieuwe maatregelen voor in de strijd tegen extreemrechts. "Dit is een groot probleem, een uiterst ernstig probleem," zei binnenlandminister Horst Seehofer.

© ANP/Anadolu/Marokko.nl 2020
duitsland
nazi
extreemrechts
moslimhaat
islamofobie
racisme
discriminatie
terreur
informant
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi