Vreemdelingenhaat was motief terreuraanslag Hanau

buitenland
37
20 feb '20
De dader van de aanslag in het Duitse Hanau werd voor zover bekend door vreemdelingenhaat gedreven en wordt verdacht van terrorisme.

De minister van Binnenlandse Zaken van Hessen, Peter Beuth, zei dit in het parlement van de deelstaat. Duitse media spreken van een 43-jarige dader uit Hanau, Tobias Rathjen. Hij was volgens Beuth niet bij de politie bekend.

De bewindsman veroordeelde het bloedbad als "een aanslag op onze vrije en vreedzame samenleving". Bij de aanslagen op twee shishabars in Hanau kwamen negen mensen om het leven. De dader en zijn moeder zijn later in de woning van Rathjen dood aangetroffen.

In Duitsland zijn volgens de veiligheidsdiensten ongeveer 12.700 gevaarlijke rechtsextremisten die bereid zijn om gewelddaden te begaan. Dat meldden de autoriteiten vlak na de aanhouding van 12 personen die een aanslag op moslims aan het beramen waren.

Stijgende moslimhaat Duitsland is de afgelopen jaren getuige geweest van toenemende gevallen van vreemdelingenhaat, anti-migrantenhaat en islamofobie, aangewakkerd door de propaganda van extreemrechtse partijen, waaronder Pegida en de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) partij. Volgens cijfers van de overheid registreerde de politie in 2018 meer dan 19.000 extreemrechtse misdaden, waarbij extremisten ongeveer 1.000 gewelddadige aanvallen op buitenlanders, immigranten of politieke rivalen plegen. Bijna 500 mensen raakten gewond bij aanvallen geïnspireerd door extreemrechtse ideologieën.

Meer dan 100 moskeeën en religieuze instellingen werden in 2018 aangevallen in Duitsland. Daarnaast heeft de politie vorig jaar 813 haatmisdrijven specifiek tegen moslims geregistreerd, waaronder beledigingen, bedreigende brieven en fysieke aanvallen. Ten minste 54 moslims raakten gewond bij die aanvallen.

In november 2019 heeft de Oost-Duitse plaats Dresden officieel de 'nazi-noodtoestand' uitgeroepen. In de gemeenteraad stemde een meerderheid voor een resolutie die extreemrechtse toestanden in de stad moet terugdringen. Het besluit moest de democratische cultuur in Dresden versterken. Ook moet het minderheden beter beschermen tegen rechts geweld. 

In dezelfde maand stelde de Duitse regering nieuwe maatregelen voor in de strijd tegen extreemrechts. "Dit is een groot probleem, een uiterst ernstig probleem," zei binnenlandminister Horst Seehofer.

Duitsland, met een bevolking van 81 miljoen inwoners, heeft de op één na grootste moslimbevolking in West-Europa, na Frankrijk. Van de bijna 4,7 miljoen moslims in het land zijn er 3 miljoen van Turkse afkomst. In Duitsland wonen zo'n 480.000 Marokkanen.

© ANP/Anadolu/Marokko.nl 2020
duitsland
hanau
frankfurt
terrorisme
tobias rathjen
koerden
vreemdelingenhaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?