Ajax moet vrezen voor Europese uitschakeling

sport
80
20 feb '20
Voor Ajax wordt het bereiken van de achtste finales van de Europa League komende donderdag een loodzware opgave.

De kampioen van Nederland verloor de uitwedstrijd tegen Getafe (2-0), de huidige nummer 3 van Spanje die er echt alles aan deed om het spel van de bezoekers uit Amsterdam te ontregelen.

Getafe liet in het knusse Coliseum Alfonso Pérez zien waarom geen club in Spanje graag tegen de ploeg uit de voorstad van Madrid speelt. De spelers van de fanatieke trainer José Bordalás zetten de koploper van de eredivisie al op eigen helft onder druk. Ze maakten veel kleine overtredingen en bleven maar provoceren. Ook probeerden ze de scheidsrechter continu te bespelen.

Het spel lag voortdurend stil en Ajax kwam geen moment in het juiste ritme. Het elftal van trainer Erik ten Hag was geen schim van de ploeg die al veertien Europese uitwedstrijden op rij niet had verloren. Hakim Ziyech grossierde in balverlies en Bruno Varela bleek een onzekere vervanger van de geschorste André Onana. De keeper uit Portugal voorkwam in de 20e minuut wel dat Deyverson scoorde en kwam even later ook goed weg toen Nemanja Maksimović een foutje van Ziyech niet wist af te straffen.

Kansloos Varela was in de 37e minuut kansloos toen Deyverson weer een kans kreeg (1-0). De Braziliaan vierde zijn treffer een beetje provocerend voor de tribune met Nederlandse fans. Hij leek te worden geraakt door een aansteker. Dat kan Ajax opnieuw op een straf komen te staan. Want de fans van de landskampioen zijn inmiddels berucht bij de UEFA.

Ajax miste voorin de snelheid van de geblesseerde David Neres en Quincy Promes. Lassina Traoré en ook Ryan Babel kwamen nauwelijks in het spel voor. Eigenlijk waren alleen Daley Blind en Donny van de Beek betrouwbaar aan de bal. Trainer Ten Hag probeerde wat te veranderen en bracht Klaas-Jan Huntelaar en Perr Schuurs voor Traoré en Edson Álvarez.

Ajax ging iets beter voetballen na de dubbele wissel maar kwam over de hele wedstrijd niet tot een serieuze kans. Pas in de slotfase werd Van de Beek even gevaarlijk en schoot Huntelaar voorlangs. De wedstrijd was al in blessuretijd aanbeland toen Schuurs zijn ploeg zwaar in de problemen bracht. Hij leed knullig balverlies en zag Kenedy scoren.

© ANP 2020
atlasleeuwen
marokkaans voetbalelftal
hakim ziyech
afc ajax
erik ten hag
getafe cf
uefa europa league
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?