Kritiek op extreemrechtse AfD-partij na aanslagen shishalounges

buitenland
1
21 feb '20
Bij twee schietpartijen in twee shishalounges in de Duitse plaats Hanau op de nacht van woensdag op donderdag kwamen elf mensen om het leven.

De dader had een rechtsextremistisch motief en doodde later zijn moeder en zichzelf. In Duitsland wordt veel kritiek geuit op de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD). Deze partij is tegen migratie en wordt door sommige politici medeverantwoordelijk gehouden voor de schietpartijen.

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nedersaksen Boris Pistorius haalt hard uit naar de AfD. "Natuurlijk is er een direct verband tussen de taal van de AfD en de toename van rechtsextremistisch geweld." Duitsland is de afgelopen jaren getuige geweest van toenemende gevallen van vreemdelingenhaat, anti-migrantenhaat en islamofobie, aangewakkerd door de propaganda van extreemrechtse partijen, waaronder Pegida en de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) partij. 

De elf mensen die bij de twee aanslagen om het leven zijn gebracht, hebben een migratieachtergrond. Eerder werd al bekend gemaakt dat vijf Koerden en vijf Turken bij de aanslag zijn omgekomen. Één andere slachtoffer blijkt een Roemeen te zijn. Dat heeft de Roemeense president Klaus Johannis bekendgemaakt op Twitter. Volgens Roemeense media gaat het om een 23-jarige man.

Duitsland, met een bevolking van 81 miljoen inwoners, heeft de op één na grootste moslimbevolking in West-Europa, na Frankrijk. Van de bijna 4,7 miljoen moslims in het land zijn er 3 miljoen van Turkse afkomst. In Duitsland wonen zo'n 480.000 Marokkanen.

© ANP 2020
duitsland
hanau
frankfurt
terrorisme
tobias rathjen
turken
koerden
vreemdelingenhaat
moslimhaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?