Haftar stelt voorwaarden aan wapenstilstand Libië

buitenland
42
21 feb 9:47
De Libische krijgsheer Khalifa Haftar staat open voor een wapenstilstand met Fayez al-Serraj, de internationaal erkende premier van Libië
Maar dan moet Turkije stoppen met het leveren van wapens aan de troepen van al-Serraj. Ook moeten Turkse en Syrische huurlingen Libië verlaten, zo zei Haftar tegen het Russische persbureau RIA. Het Libische Nationale Leger (LNA), dat onder leiding van Haftar staat, ligt al langere tijd in de clinch met de Libische regering in Tripoli. Eerder deze maand nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan waarin wordt opgeroepen tot een "blijvende wapenstilstand", maar daar komt vooralsnog niets van terecht. De regering in Tripoli stopte dinsdag de gesprekken met de LNA over een bestand. Kort daarna waren er weer bombardementen in Tripoli.

Haftar wordt onder meer gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten, die volgens waarnemers gevechtsdrones hebben geleverd. Ook zouden strijders uit Tsjaad en Russische huurlingen meevechten met de troepen van de krijgsheer. De regering in Tripoli krijgt onder meer steun vanuit Turkije.

Libië verkeert in chaos sinds de dood van heerser Muammar al-Kadaffi in 2011. Sindsdien is een machtsvacuüm ontstaan in de Noord-Afrikaanse staat.
© ANP 2020
libië
tripoli
turkije
tsjaad
khalifa haftar
rusland
syrië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi