Beroepszaken moord Ali Motamed alsnog samen behandeld

algemeen
0
26 feb '20
De twee strafzaken in hoger beroep over de moord op Eneco-monteur Ali Motamed worden alsnog tegelijkertijd en door dezelfde rechters behandeld.

In april staan de vermeende opdrachtgever en de twee vermoedelijke daders voor het eerst samen voor de rechter, bleek woensdag bij het gerechtshof in Amsterdam. Ali Motamed werd op 15 december 2015 doodgeschoten voor zijn huis in Almere. De rechtbank in Lelystad legde de twee uitvoerders - Anouar A. (30) en Moreo M (37) - vorig jaar april celstraffen van respectievelijk 20 en 25 jaar op. Drie maanden later veroordeelde de rechtbank in Amsterdam Naoufal 'Noffel’ F. (39) als opdrachtgever tot levenslang. Alle drie gingen in beroep tegen de uitspraak.

Doordat twee verschillende rechtbanken de moordzaak behandelden, leek ook het hoger beroep bij twee aparte gerechtshoven te belanden. De advocaat van F., die al vond dat zijn cliënt in de zaak-Motamed wettelijk nooit in Amsterdam had mogen worden berecht, deed vorig najaar al verwoede pogingen zijn zaak te laten overdoen bij de rechtbank in Lelystad. Hij hof in Amsterdam wees dat verzoek af.

Complexe situatie
Volgens de raadsman dreigde daardoor een uiterst complexe situatie, "omdat in exact dezelfde zaak straks andere getuigen worden gehoord en verschillende dossier ontstaan". Woensdag bleek echter dat de Amsterdamse rechters die het hoger beroep van F. behandelen zijn benoemd tot plaatsvervangende rechters van het hof in Leeuwarden. Hierdoor kunnen zij ook de beroepszaak van de uitvoerders doen.

De geruchtmakende moord op de destijds 56-jarige Iraniër Motamed was lang een raadsel. Pas in 2018 bleek dat hij vermoedelijk Mohammad Reza Kolahi Samadi was, die voor het plegen van een bomaanslag op het hoofdkantoor van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran begin jaren tachtig in eigen land ter dood was veroordeeld. Bij de aanslag vielen tientallen doden, onder wie kopstukken van het regime. Hoewel de inlichtingendiensten informatie hebben dat Iran achter de moord op Motamed zat, is daarvoor strafrechtelijk nooit bewijs gevonden.

© ANP 2020
iran
teheran
almere
lelystad
noffel
ali motamed
naoufal f
mohammad reza kolahi samadi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi