Nieuwe zittingsronde rond vermeende moordbende Taghi

algemeen
0
27 feb '20
In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp houdt de rechtbank donderdag en vrijdag inleidende zittingen in het grote, geruchtmakende liquidatieproces Marengo.

Daarin zal onder meer de stand van het onderzoek in de zaak tegen de groep van zestien verdachten worden besproken. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de mannen onder leiding van Ridouan Taghi een "goed geoliede moordorganisatie" gevormd, die verantwoordelijk is voor vijf liquidaties en een reeks aanverwante feiten.

De vorige zittingen vonden in december plaats. Toen was hoofdverdachte Taghi nog voortvluchtig. Een paar dagen later werd hij aangehouden in zijn schuilplaats in Dubai. Taghi werd binnen enkele dagen na zijn aanhouding naar Nederland overgebracht. Op 7 februari arresteerde de politie in Colombia Saïd R. De uitlevering van de vermoedelijke rechterhand van Taghi zal naar verwachting nog maanden duren.

Beiden worden berecht in het kader van het proces Marengo. Toen zij nog spoorloos waren, is de strafvervolging tegen hen al in gang gezet. De zaak tegen Taghi wordt op 6 maart voor het eerst op een openbare zitting besproken, apart van de rest. Via zijn advocaat heeft hij onlangs te kennen gegeven dat hij die dag niet van plan is in de rechtszaal te verschijnen.

De proporties van het proces Marengo zijn imposant: een grote groep verdachten en een lange lijst zware verdenkingen. Het proces is omgeven met zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Deze zijn nog eens opgevoerd na de moord op advocaat Derk Wiersum, op 18 september in Amsterdam-Buitenveldert. Wiersum was een van de advocaten van de kroongetuige in Marengo, Nabil B. Diens (niet-criminele) broer is eveneens doodgeschoten, in maart 2018. De twee moorden hebben het proces volledig op scherp gezet.

Voor het bewijs put het OM uit een gigantische hoeveelheid geheime berichten tussen de verdachten onderling, die specialisten hebben kunnen kraken. Daarnaast zijn er de tientallen verklaringen van kroongetuige B.

© ANP 2020
colombia
ridouan taghi
dubai
nederland
marengo
mocromaffia
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi