VS roepen om einde aan 'walgelijk' offensief in Idlib

buitenland
281
28 feb 7:34
De Verenigde Staten eisen dat het Syrische regime van Bashar al-Assad en zijn bondgenoot Rusland hun "walgelijke" offensief in de Syrische provincie Idlib staken.
Dat zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. "We staan naast onze NAVO-bondgenoot Turkije en blijven roepen om een onmiddellijk einde aan dit walgelijke offensief van het Assad-regime, Rusland en door Iran gesteunde strijdkrachten", zei de woordvoerder.

In Idlib kwamen donderdag zeker 33 Turkse militairen om bij een luchtaanval. Volgens Ankara werd die uitgevoerd door het Syrische regime. Turkije reageerde daarop met artilleriebombardementen op stellingen van het Syrische regeringsleger.

De troepen van Assad, die militaire steun krijgt van Rusland, rukken de laatste weken steeds verder op in Idlib. De situatie dreigt daardoor te escaleren en zorgt voor een enorme vluchtelingenstroom richting Turkije.

Behalve de VS maant ook NAVO-topman Jens Stoltenberg het Syrische regime en "bondgenoot Rusland" het offensief te staken. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres reageerde bij monde van een woordvoerder dat hij de situatie in Idlib "met grote bezorgdheid" volgt en roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.
© ANP 2020
bashar al-assad
verenigde staten
turkije
idlib
verenigde naties
syrië
rusland
iran
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi