Taliban in de aanval in Afghanistan na gesprek met Trump

buitenland
2
4 mrt '20
De Taliban hebben volgens de Afghaanse regering bij aanvallen in het noorden van het land zeker twintig leden van de Afghaanse veiligheidstroepen gedood.

De aanvallen in de provincies Kunduz en Uruzgan komen vlak nadat de Amerikaanse president Trump dinsdagavond melding had gemaakt van een goed telefoongesprek met een Talibanleider, Baradar Akhund. Ze spraken over het basisakkoord dat de Taliban en de VS afgelopen zaterdag hebben ondertekend om op den duur vrede te bereiken.

De Amerikaanse troepen in Afghanistan hebben meteen gereageerd met luchtaanvallen op posities van de Taliban in de zuidelijke provincie Helmand. Volgens legerwoordvoerder kolonel Sonny Leggett was dat zelfverdediging. De Taliban hadden er Afghaanse regeringstroepen aangevallen. Hij beklemtoonde dat de VS vrede willen en riep de Taliban op te stoppen met "nutteloze aanvallen" en zich te houden aan de gemaakte afspraken. De VS en de Taliban hebben afgesproken elkaar zo veel mogelijk met rust te laten en te streven naar een wapenstilstand en vredesonderhandelingen tussen de betrokken Afghaanse partijen.
Trump hoopt dat hij dankzij dit akkoord voor de Amerikaanse verkiezingen in november een einde maakt aan de langste oorlog die de Amerikanen hebben gevoerd. Ze vielen Afghanistan in 2001 binnen en brachten het toenmalige schrikbewind van de Taliban ten val.

De uitvoering van het akkoord is onmiddellijk op problemen gestuit. Er staat in het akkoord onder meer dat er voor 10 maart vijfduizend gevangen Taliban worden vrijgelaten, maar de Afghaanse regering van president Ashraf Ghani zegt hier niet aan gebonden te zijn. De Taliban stellen dit als voorwaarde om met het akkoord verder te gaan.

© ANP 2020
afghanistan
aliban
donald trump
ashraf ghani
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi