Duitsland verbiedt export medische beschermingsmiddelen

marokko
0
4 mrt '20
Duitsland verbiedt de export van medische beschermingsmiddelen zoals handschoenen, beschermende pakken en mondmaskers. De maatregel moet voorkomen dat medisch personeel te maken krijgt met tekorten.

De vraag naar dergelijke producten is door de uitbraak van het nieuwe coronavirus fors toegenomen. De aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft bijvoorbeeld aangekondigd een miljoen beschermende mondmaskers te willen aanschaffen voor artsen en verpleegkundigen.

Duitsland zegt dat de beschermingsmiddelen onder sommige omstandigheden wel naar het buitenland mogen. Er kan bijvoorbeeld een uitzondering worden gemaakt voor internationale humanitaire missies.

Maatregelen
Andere landen nemen vergelijkbare maatregelen vanwege de virusuitbraak. In Marokko werd dinsdag een Britse vrachtwagenchauffeur gearresteerd toen deze probeerde 100.000 maskers het land uit te smokkelen temidden van een ernstig tekort. De Russische autoriteiten maakten woensdag bekend de export te verbieden van sommige medische beschermingsmiddelen. Een dag eerder kondigde Frankrijk al aan beslag te leggen op alle voorraden mondkapjes in het land.

De uitbraak van het coronavirus heeft wereldwijd geleid tot onrust. Ook veel consumenten proberen aan mondmaskers en andere beschermingsmiddelen te komen. Dat leidt soms tot lange rijen buiten winkels. Op meerdere plaatsen in Europa zijn mondmaskers gestolen uit ziekenhuizen.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat door "de groeiende vraag, hamsteren en misbruik" tekorten aan beschermingsmiddelen ontstaan. "We kunnen Covid-19 niet tegenhouden als we ons medisch personeel niet kunnen beschermen", waarschuwt WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus.

© ANP 2020
marokko
coronavirus
duitsland
frankrijk
rusland
mondkapje
mondmasker
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi