Afghaanse president Ghani zet rivaal Abdullah af

buitenland
0
11 mrt '20
De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft woensdag zijn kabinetschef en rivaal Abdullah Abdullah afgezet, twee dagen nadat beiden waren geïnaugureerd.

Het bureau van de regeringsleider bestaat niet meer in de structuur van het landsbestuur, liet Ghani's woordvoerder weten. Abdullah reageerde via zijn Facebookpagina met de mededeling dat Ghani niet langer president is en dat zijn decreten geen enkele rechtsgeldigheid hebben. "We verzoeken civiele en militaire medewerkers van de voormalige regering hun dagelijkse taken en verantwoordelijkheden op te pakken en door te gaan zoals voorheen", aldus Abdullah.

Abdullah erkent de uitslag van de verkiezingen van vorig jaar september niet en liet zich maandag evenals Ghani beëdigen als staatshoofd. Ook in 2014 lagen de twee al maandenlang overhoop over het resultaat van de stembusgang. Als compromis werd destijds dankzij Amerikaanse bemiddeling een eenheidsregering gevormd.

Vijf jaar later herhaalde deze gang van zaken zich. De kiescommissie verklaarde Ghani pas op 18 februari als winnaar met 50,64 procent van de stemmen en gaf hem een nieuwe termijn. Abdullah sprak van kiezersbedrog en trok zo'n 300.000 stembriefjes in twijfel. De opkomst in september was met 15 procent de laagste sinds de val van het Taliban-regime in 2001.

© ANP 2020
afghanistan
ashraf ghani
abdullah abdullah
taliban
president
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?