Aantal doden Nederland door coronavirus verdubbeld van vijf naar tien

algemeen
3
13 mrt 14:36
Het aantal sterfgevallen door het nieuwe coronavirus in Nederland is in een dag tijd verdubbeld: de ziekte COVID-19 heeft nu tien mensen het leven gekost, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Donderdag stond het dodental nog op vijf. Alle overledenen zijn ouderen "met onderliggend lijden". Het totale aantal mensen bij wie het virus is vastgesteld, is met 190 gestegen tot 804. Dat is het aantal positief geteste mensen. Het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger, want lang niet iedereen die het virus waarschijnlijk heeft opgelopen wordt nog getest. Daarvoor ontbreekt de capaciteit en als mensen toch al thuisblijven is het volgens het RIVM bovendien onnodig.

Van alle mensen bij wie het virus is vastgesteld werken er 179 in de zorg. "Zij worden vaker dan andere groepen getest", verklaart het RIVM dit cijfer. Tot nog toe waren bij 115 patiënten de klachten dermate ernstig, dat ze in het ziekenhuis opgenomen moesten worden. Wereldwijd is in zo'n 80 procent van de geïdentificeerde gevallen het ziekteverloop mild en opname niet nodig.

Wie klachten heeft aan de luchtwegen, ook al zijn die mild, wordt geacht thuis te blijven. Dat geldt ook voor gezinsleden van mensen bij wie het virus is geconstateerd. Zij worden niet meer getest. Voor hen geldt het devies "blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet".

© ANP 2020
rivm
volksgezondheid
ziekte
nederland
doden
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi