Marokko arresteert vlogster wegens nepnieuws coronavirus (video)

marokko
0
19 mrt '20
De vlogster publiceerde een reeks video's op sociale netwerken waarin ze beweerde dat het coronavirus niet bestaat.

De Marokkaanse politie heeft woensdag een 48-jarige vrouw uit Fez opgepakt voor het plaatsen van video's waarin ze het bestaan van het dodelijke longvirus COVID-19 ontkende, meldt de nationale veiligheidsdienst DGSN in een verklaring.

Vlogster "Mi Naima" (moeder Naima) deelde de video's op haar YouTube-kanaal (450.000 volgers) en op Facebook. Volgens DGSN is de vrouw gearresteerd omdat ze mensen opriep de preventiemaatregelen van de autoriteiten te negeren. Volgers van Naima vonden de video's te ver gaan en besloten de autoriteiten in te lichten. In haar laatste video biedt de emotioneel aangeslagen vlogster haar excuses aan.

De Marokkaanse autoriteiten treden hard op tegen personen die onrust veroorzaken met het verspreiden van nepnieuws. Begin februari werd in Fez een vrouw gearresteerd nadat ze in een video beweerde dat het personeel van een Chinees restaurant in Fez besmet was met het coronavirus. De horecaondernemer moest door alle commotie de deuren sluiten en deed aangifte.

Ook ontstond veel ophef nadat een man in een video onterecht beweerde dat bij Marokkaanse repatrianten het coronavirus was vastgesteld. De man verscheen in de video gekleed in beschermende kleding en mondkapje en beweerde werkzaam te zijn in het Sidi Said Ziekenhuis in Meknes, waar de repatrianten werden opgenomen na terugkomst uit het Chinese Wuhan.

In Tetouan werd een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden wegens het verspreiden van nepnieuws.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
coronavirus
nepnieuws
vlogster
mi naima
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?