Medicatie tegen andere ziekten optie bij ernstige coronagevallen

algemeen
0
4 mrt 16:13
Specifieke medicijnen tegen het nieuwe coronavirus zijn nog niet voorhanden, maar artsen kunnen bij ernstige infecties eventueel drie bestaande middelen toedienen aan patiënten.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft op basis van de schaarse informatie die nu voorhanden is een voorlopig behandeladvies voor artsen uitgebracht. Van geen van de medicijnen is wetenschappelijk bewezen dat ze goed werken tegen de ziekte COVID-19, die door het virus wordt veroorzaakt. Het zijn middelen die zijn ontwikkeld voor de bestrijding van andere ziekten en virussen, zoals malaria (chloroquine), ebola (het experimentele remdesivir) en hiv (lopinavir/ritonavir).

In reageerbuizen is "antivirale activiteit" gezien, maar in hoeverre de medicijnen aanslaan bij mensen met het nieuwe virus, wordt nog onderzocht.

Toestemming
Artsen kunnen de medicijnen eventueel voorschrijven aan mensen die in het ziekenhuis liggen met een ernstige longontsteking. Patiënten met milde verschijnselen moeten uitzieken zonder medicatie, die ook bijwerkingen heeft. Over remdesivir, dat alleen wordt aangeraden in het uiterste geval, is ook nog veel onbekend qua veiligheid en effectiviteit.

Behandelaars moeten mensen goed informeren voordat ze de middelen aan hun patiënten geven. Toestemming van de patiënt is vereist.
© ANP 2020
rivm
malaria
coronavirus
chloroquine
remdesivir
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi