Burgemeesters mogen locaties sluiten, boetes voor overtreders

algemeen
10
23 mrt '20
Er komt een noodverordening waarmee burgemeesters sneller kunnen handhaven als mensen zich niet aan de maatregelen houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Daardoor kunnen burgemeesters specifieke locaties sluiten waar te veel mensen samenkomen. Ook kunnen er boetes worden opgelegd aan mensen die zich niet houden aan de maatregelen en aanwijzingen. Die maatregel kondigde minister van Justitie Ferd Grapperhaus aan na een crisisoverleg met ministers.

Via die noodverordening krijgen burgemeesters de mogelijkheid sneller op te treden. Als mensen met zijn drieën buiten lopen en geen anderhalve meter afstand houden, kan hierop worden gehandhaafd. Burgemeesters kunnen ervoor kiezen "forse boetes", tot 400 euro, uit te delen aan mensen die zich niet aan de maatregelen houden.

Ze kunnen bijvoorbeeld "stranden, parken en campings" sluiten als dat noodzakelijk blijkt voor de volksgezondheid. Dat is overigens pas aan de orde als deze locaties zelf onvoldoende maatregelen hebben getroffen.

Winkels kunnen ook verplicht worden een "scherp deurbeleid te voeren" om ervoor te zorgen dat klanten binnen genoeg afstand van elkaar houden. "Winkels die zich er niet aan houden, kunnen door de burgemeester gesloten worden", zegt Grapperhaus.

© ANP 2020
ferd grapperhaus
coronavirus
coronamaatregelen
boete
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi