Rechter geeft alFitrah gelijk: Moskee hoeft geen open kaart te spelen.

algemeen
2
24 mrt '20
AlFitrah hoeft geen volledige inzage te geven in wie afgelopen jaren allemaal actief zijn geweest voor de moskee in Utrecht Overvecht.

Wel moet de alFitrah-moskee uit Utrecht meewerken aan het onderzoek van de Parlementaire Ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag dinsdag in hoger beroep bepaald. De commissie, bestaande uit Kamerleden, doet onderzoek naar ongewenste geldstromen naar moskeeën vanuit het buitenland. Op een van de verhoordagen lag de focus op de alFitrah-moskee en de daarbij horende stichtingen.

Al voor het verhoor werd alFitrah-voorzitter Suhayb Salam om documenten gevraagd, maar die bleven uit. De commissie verzocht aan de rechtbank een bevel af te geven om informatie en documenten te verstrekken. Na dat bevel ging Salam in hoger beroep.

Te veel informatie
De stichtingen rondom alFitrah moeten meewerken aan het onderzoek van de parlementaire commissie. Wel vond het hof dat de commissie om te veel informatie vroeg. De stichtingen hoeven daarom na de uitspraak geen informatie te geven over personen of gelden die afkomstig zijn uit vrije landen, zoals Nederland.

Eind april overhandigt de commissie de uitkomsten van het onderzoek aan de Tweede Kamer.

© Marokko.nl/ANP 2020
moskee
utrecht
alfitrah
tweede kamer
ondervragingscommissie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi