Arabische Liga: Laat Palestijnse gevangenen vrij wegens coronavirus

buitenland
2
24 mrt '20
In Israëlische gevangenissen zitten 5000 Palestijnen, waarvan 700 bejaarde mannelijke en vrouwelijke gevangenen.

Dat zijn ouderen en zieken met een verzwakt immuunsysteem. Ook zitten meer dan 180 kinderen en 42 moeders gevangen. De Arabische Liga heeft maandag de internationale gemeenschap opgeroepen om meer druk uit te oefenen op Israël om Palestijnse gevangenen vrij te laten te midden van de coronacrisis.

Volgens de verklaring is het door de humanitaire noodzaak nog urgenter geworden de bezettingsautoriteiten onder druk te zetten om het leven van meer dan 5000 gevangenen te redden.

De Liga houdt de bezettingsautoriteiten verantwoordelijk voor het leven van de Palestijnse gevangenen en benadrukte dat de internationale gemeenschap haar verantwoordelijkheden moet nemen om de vrijlating te verzekeren.

Sinds vorige week worden er vrijwel geen producten meer geleverd aan de gevangenissen waar de Palestijnen vastzitten. Dat meldt een Palestijnse NGO. Gevangeniskantines zijn gestopt met het leveren van zo'n 140 producten aan gevangenen, waaronder schoonmaakartikelen, een noodzaak ten tijde van de verspreiding van het coronavirus.

Ook hebben Israëlische gevangenisautoriteiten de medische controles voor gevangenen opgeschort. Gevangenen ontvangen alleen nog medische zorg bij koorts. "De gevangenisdienst weigert nog steeds enige bescherming of ontsmettingsmiddelen aan te bieden om gevangenen tegen het coronavirus te beschermen", zegt Qadri Abu Bakr, hoofd van de Commissie voor Gevangenissen van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO).

Als reactie zijn Palestijnse gevangen sinds vorige week begonnen met het weigeren van door de gevangenisdienst verstrekte maaltijden om druk te zetten op gevangenisautoriteiten om de beperkingen op te heffen. Abu Bakr beschreef het protest als een "waarschuwing" voor als Israëlische gevangenisautoriteiten weigeren te reageren op hun eisen.

© MAROKKO.NL 2020
palestina
arabische liga
gevangenen
coronavirus
israel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi