Racist Baudet verliest kort geding van VPRO

buitenland
1
25 mrt 15:26
Het televisieprogramma Buitenhof van de VPRO hoeft zijn uitzending niet te rectificeren. De rechtbank in Lelystad oordeelde woensdag dat er geen grond is om deze eis van politicus Thierry Baudet in te willigen.
Presentatrice Natalie Righton meldde vorige maand in de uitzending dat Baudet zei "dat hij denkt dat de Europese Unie een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse immigranten". Volgens Baudet heeft hij dat niet zo gezegd. Met een kort geding eiste hij rectificatie. Volgens de VPRO vatte Righton de opvatting van de politicus in eigen woorden samen.

Baudet viel over de woorden 'blank, ras en vervanging'. Die zijn in het debat waar Righton naar verwees niet door hem gebruikt, stelt de rechtbank vast. De politicus vond dat het programma karaktermoord op hem pleegde. Ondanks de volgens de rechter gebrekkige parafrase heeft de omroep niet onrechtmatig gehandeld. Zo deed Baudet in 2015 en 2017 uitspraken over onder meer een 'blank en dominant Europa’. De parafrase van de presentatrice van Buitenhof kan daar niet los van worden gezien.

De politicus, die de uitspraak teleurstellend noemt, overweegt in hoger beroep te gaan, reageerde de woordvoerder van Forum voor Democratie.
© Marokko.nl/ANP 2020
fvd
immigratie
vpro
europese unie
thierry baudet
buitenhof
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi