Aartsrivaal Netanyahu nieuwe parlementsvoorzitter Israël

buitenland
1
26 mrt 19:13
De Israëlische oppositieleider Benny Gantz is donderdag gekozen tot parlementsvoorzitter.
 De voormalige legerleider was de enige kandidaat en werd onder meer gesteund door de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu. Israëlische media berichten dat de mannen werken aan een grote coalitie. Gantz en Netanyahu zouden om beurten mogen aantreden als premier, tot woede van sommige bondgenoten van de oppositieleider. Zij willen beslist niet samenwerken met Netanyahu, die wordt verdacht van corruptie.

Gantz bevestigde na de stemming in het parlement dat hij wil kijken of een "eenheidsregering" kan worden gevormd. "Dit zijn ongebruikelijke tijden en dat vereist ongebruikelijke beslissingen", stelde de leider van de partij Blauw en Wit.

Doorbraak
Een deal tussen Gantz en Netanyahu zou een doorbraak kunnen betekenen in de politieke crisis in Israël. Het lukte partijen ondanks drie opeenvolgende verkiezingen in een jaar steeds maar niet om voldoende steun te krijgen voor de vorming van een regering.

De druk op de politieke kopstukken nam toe door de uitbraak van het coronavirus. Israël heeft meer dan 2600 besmettingen vastgesteld. Netanyahu waarschuwde eerder deze week dat een lockdown onvermijdelijk is als de situatie niet verbetert.
© ANP 2020
corruptie
benjamin netanyahu
israël
benny gantz
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi