Inspectie: chloroquine niet voorschrijven als preventief middel

algemeen
0
26 mrt 22:48
Het reuma- en malariamedicijn (hydroxy)chloroquine moet niet als preventief middel worden voorgeschreven tegen besmetting met het coronavirus.
Die oproep doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan huisartsen en apothekers. Bij de IGJ kwamen signalen binnen dat dat mogelijk wel gebeurt. De inspectie wijst erop dat het volstrekt onbewezen is dat chloroquine enige preventieve werking heeft tegen het coronavirus. "Bovendien is chloroquine geen geneesmiddel om lichtvaardig mee om te gaan: het is zeer toxisch bij overdosering."

De IGJ benadrukt dat chloroquine alleen bij ernstige infecties mag worden toegediend, zoals beschreven in de richtlijnen van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid.

Kansrijk
Het decennia oude malariamedicijn wordt gezien als een mogelijk kansrijk middel tegen de ziekte Covid-19, die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Maar de werking ervan wordt nog onderzocht.

De Amerikaanse president Donald Trump liet zich onlangs positief uit over het middel, waardoor apothekers in de Verenigde Staten de vraag naar chloroquine fors zagen toenemen. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft uit voorzorg chloroquine ingekocht, zo werd woensdag bekend.

Ook in andere landen wordt Chloroquine ingezet tegen het longvirus COVID-19. Het Marokkaanse Ministerie ging eerder al over tot de aankoop van het antimalaria-medicijn Nivaquine van het Franse bedrijf Sanofi. Het medicijn wordt gefabriceerd in Casablanca en bevat de werkzame stof Chloroquine.
© ANP 2020
rivm
donald trump
verenigde staten
coronavirus
chloroquine
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi