Franse en Spaanse gewassen lijden onder gebrek aan Marokkaanse seizoensarbeiders

marokko
0
29 mrt 15:48
De Marokkaanse landbouwexport stijgt echter als gevolg van de productiedaling in Europa.

Reisbeperkingen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus heeft merkbaar invloed op gewassen in Frankrijk en Spanje. Jaarlijks reizen circa tientallen duizenden seizoensarbeiders uit Marokko naar Frankrijk en Spanje om te oogsten.

Spanje verwelkomt jaarlijks zo'n 20.000 arbeiders om te helpen met bessen in de provincie Huelva. Een derde van alle seizoensarbeiders in Spanje is van Marokkaanse komaf.

Frankrijk heeft de komende drie maanden 200.000 arbeiders nodig voor het oogsten van asperges en verschillende bessengewassen. Door de afwezigheid van seizoensarbeiders uit Oost-Europa, Tunesië en Marokko loopt de oogst gevaar. Tijdens het oogstseizoen zijn doorgaans ongeveer 30.000 Marokkanen in het land.

Weersomstandigheden in Europa kunnen catastrofale gevolgen hebben op de kwetsbare gewassen. Boeren in Europa proberen wanhopig hun gewassen te redden door lokale werknemers in dienst te nemen. De Franse regering doet dar door mensen aan het werk te zetten die door het coronavirus thuis zitten. Horecamedewerkers, kappers en vele andere niet-vitale of contactberoepen zitten noodgedwongen thuis.

'Nederland in luxepositie bij tekort groente en fruit in Europa' In Nederland leven er eveneens grote zorgen over een tekort aan seizoensarbeiders, aldus LTO Nederland. Het is moeilijker voor arbeidsmigranten uit Oost-Europa om Nederland te bereiken, nu Duitsland zijn grenzen voor ze sloot. Daarbij komt dat nu een drukke periode in de landbouw aanbreekt.

Toch verwacht LTO Nederland geen lege schappen bij de groente- en fruitafdeling. Onder meer horecapersoneel, dat zonder werk thuiszit, wordt ingezet om bijvoorbeeld asperges te oogsten. De organisatie wijst er op dat Nederland al gevoed is met een kwart van de normale agrarische productie.

Nederland heeft een luxepositie als er een tekort aan groente en fruit ontstaat in Europa. Dat zegt directeur Marc Jansen van de brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) tegen het ANP. Ook hem bereikten de signalen dat de toevoer van vers voedsel naar Europa hapert vanwege lockdowns, het uitvallen van vrachtvluchten en het sluiten van grenzen voor seizoensarbeiders.

"Nederland is een voedselland. Wij produceren drie keer meer dan we consumeren", legt Jansen uit. Het merendeel van het fruit en vrijwel alle groenten die Nederlanders eten, groeit volgens hem gewoon in Nederland. Uitzonderingen zijn sinaasappels, mandarijnen, druiven en exotisch fruit zoals kiwi's. Maar ook daar verwacht CBL geen tekorten de komende tijd. De exporterende landen zullen hun best doen om fruit naar landen als Nederland te krijgen. "Anders moeten ze het weggooien."
Kenia, een van de grootste exporteurs van erwten en sperziebonen naar Europa, stuurde onlangs de helft van de arbeiders met verplicht verlof. Er zouden onvoldoende vrachtvluchten zijn om de producten te vervoeren. Zuid-Afrika ging in lockdown, waardoor verstoringen worden verwacht.

© ANP/Marokko.nl 2020
marokko
frankrijk
spanje
seizoensarbeiders
gewassen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi