VS verlengt sancties tegen Iran te midden van coronacrisis

buitenland
1
31 mrt '20
Iran, China, Rusland en een aantal andere landen hebben de opheffing van de sancties aangekaart om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden.

De Verenigde Staten (VS) heeft de sancties tegen het Iraanse regime met nog eens 60 dagen verlengd, meldt woordvoerder Morgan Ortagus namens het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ondanks berichten in de media hebben de VS niet bevestigd dat sommige Amerikaanse en buitenlandse bedrijven toestemming hebben gekregen om ondanks de sancties toch zaken te doen met Iran. China, Rusland en een aantal andere landen hebben gesproken over de opheffing van de sancties in een tijd waarin landen wereldwijd de verspreiding van het coronavirus bestrijden.

Iran verwijt de Verenigde Staten voor het onvermogen van Iran om medische middelen te verkrijgen om het coronavirus te bestrijden. De Iraanse buitenlandminister Javad Zarif beschuldigde de VS van "medisch terreur" in een tweet. "Dit overtreft zelfs wat toegestaan ​​zou zijn op het slagveld".

Vorige week riep mensenrechten-commissaris van de Verenigde Naties (VN) Michelle Bachelet op tot verlichting van sancties tegen verschillende landen, waaronder Iran. Het verlichten van de sancties is volgens Bachelet nodig zodat landen hun gezondheidszorgstelsels in staat stellen de ziekte te bestrijden om de wereldwijde verspreiding van het longvirus COVID-19 te beteugelen.

Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië meldden dinsdag medische goederen aan Iran te hebben geleverd via een speciaal betalingssysteem dat is opgezet om Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen, het handelskanaal Instex.

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran liepen op nadat de Amerikaanse president Donald Trump zich in mei 2018 terugtrok uit het nucleair pact. Trump is sindsdien bezig met een campagne om de overeenkomst te schrappen en stelde opnieuw sancties in tegen Iraanse ruwe olie die als onderdeel van de overeenkomst juist waren opgeheven. De spanningen tussen beide landen bereikten een hoogtepunt na de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Irak.

Iran is zwaar getroffen door het coronavirus. Iran heeft circa 42.000 besmettingen vastgesteld en zeker 2700 mensen zijn er aan het virus bezweken.

© MAROKKO.NL 2020
verenigde staten
iran
coronavirus
sancties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?