Rechter wijst toegangsverzoek gestrande Marokkaanse reizigers af

marokko
23
31 mrt 19:33
De Marokkanen die vastzitten in de Spaanse havenstad Algeciras mogen Marokko niet in

Dat heeft de rechtbank in Rabat dinsdag besloten in een kort geding. Twee gestrande reizigers hadden het verzoek ingediend om toegang te verkrijgen tot het Marokkaans grondgebied. De twee maken deel uit van een grotere groep reizigers die in Spanje vast kwam te zitten nadat passagiersverbindingen tussen Spanje en Marokko werden opgeschort na de uitbraak van het coronavirus.

De eisers beweerden "onmeetbare materiële en immateriële schade" te ondervinden als gevolg van het onvermogen huiswaarts te keren. De twee beweren niet besmet te zijn met het coronavirus en bereid te zijn alle maatregelen op te volgen die hen door de autoriteiten opgelegd worden als hen weer de toegang tot het land wordt verschaft. De klagers beroepen zich in het kort geding op het recht zich te mogen verplaatsen en vestigen op het nationaal grondgebied, en op het recht het grondgebied te mogen verlaten en terug te keren als onderdaan van het Marokkaanse koninkrijk. De rechter oordeelde echter dat dat recht alleen van toepassing is "in normale tijden."

De raadsheer oordeelde dat de maatregelen van de autoriteiten dienen om verspreiding van het dodelijke longvirus COVID-19 te beteugelen. De algemene volksgezondheid is in deze van hoger belang dan het individuele recht.

Gestrande reizigers werden onlangs door Spaanse hotels op straat gezet nadat horeca in Spanje noodgedwongen moest sluiten in overeenstemming met de preventiemaatregelen van de Spaanse autoriteiten. De maatregelen in het land schrijven voor dat horeca op slot moet.

Volgens consul Mohamed Rafaoui van Marokko in Algeciras wordt de groep gestrande Marokkanen voorzien van voedsel en medicijnen en heeft het consulaat tot nu toe de verblijfskosten van gestrande onderdanen gedekt.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
spanje
algeciras
coronavirus
rechtbank
rabat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi