De Jonge dringt aan op voorbereiden op noodscenario

algemeen
1
2 apr 20:49
Nederland moét zich voorbereiden op een scenario waarbij er meer dan 2400 ic-bedden nodig zijn in verband met de coronacrisis.

Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in reactie op een noodkreet van de ic-verpleegkundigen, die eerder donderdag zeiden dat 2400 echt het absolute maximum is wat de verpleegkundigen aankunnen. Komend weekend zullen er als het goed is 2400 bedden beschikbaar zijn op de Nederlandse intensivecareafdelingen. Er wordt al gekeken hoe dat nog verder kan worden opgeschaald.

"De vraag is of er een alternatief is", zegt De Jonge. "Stel dat we meer plekken nodig hebben, dan moeten we dat toch zien te organiseren. Dat zijn we verplicht met elkaar aan de Nederlandse samenleving."

Andere intensieve zorg
Van de 2400 bedden zijn er 1900 voor coronapatiënten bedoeld, de rest is voor andere intensieve zorg. De Jonge wijst erop dat de komende tijd mogelijk meer dan 2400 ic-plekken nodig zullen zijn.

"Dat is een mogelijkheid, als je naar de grafieken kijkt. Natuurlijk, die kunnen ook veranderen, maar we moeten ons voorbereiden op zwaar weer." Nederland is met Duitsland in gesprek om te kijken of, en hoeveel, patiënten er eventueel naar Duitse ic's kunnen worden overgeplaatst. Dat land heeft veel meer ic-capaciteit dan Nederland.

Momenteel ligt er nog slechts een handjevol Nederlanders in een Duits ziekenhuis. Hoeveel patiënten uit Nederland Duitsland zou kunnen of willen opvangen, zei De Jonge niet.

© ANP 2020
nederland
coronavirus
ziekenhuis
hugo de jonge
intensive care
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi