BBC zendt vrijdagpreek uit gedurende coronacrisis

buitenland
0
6 apr '20
14 lokale radiostations zenden de vrijdagpreek en gebeden uit nu islamitische gebedshuizen in het Verenigd Koninkrijk gesloten zijn

Volgens berichten in de Britse media zal elke vrijdag om 5.50 uur een andere imam de uitzending leiden door een vers uit de koran te reciteren of een overlevering van de profeet Mohammed (saws) te bespreken.

De Britse regering gaf eind maart opdracht tot sluiting van alle gebedshuizen als onderdeel van preventiemaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dagen voor de aankondiging hadden meer dan 375 moskeeën al veel activiteiten opgeschort, meldt de Britse Moslimraad (MCB).

Veel Britse moskeeën zijn groot en bieden plek aan duizenden moskeegangers, waaronder de East London Mosque (7.000), de London Central Mosque (5.000) en de Birmingham Central Mosque (2500) stromen normaal gezegd vol voor de wekelijkse vrijdaggebedsdiensten.

Verschillende moskeeën en moslimgemeenschappen hebben de afgelopen weken geprobeerd de leegte in de gebedshuizen op te vullen door het mogelijk te maken online deel te nemen aan spirituele praktijken, hoewel het gebrek aan fysieke verbinding moeilijk te vervangen blijkt. Toch zal de sluiting nog meer impact hebben tijdens de heilige vastenmaand Ramadan, die in de derde week van april zal beginnen.

"Het beschermen van al onze gemeenschappen is van het grootste belang en het is geruststellend dat zoveel moskeeën en gebedsfaciliteiten gehoor hebben gegeven aan dit advies om de verspreiding van het coronavirus tot een minimum te beperken", zei Harun Khan van de MCB eind vorige maand.

Kritiek De aankondiging van de BBC kreeg niet overal een warm welkom. BBC-journalist Harry Farley reageerde op de kritiek door erop te wijzen dat de BBC elke zondag de christelijke diensten uitzendt. "voor degenen die hierover klagen of vragen stellen, een herinnering dat er elke zondag om 8 uur een christelijke dienst wordt uitgezonden op alle 39 lokale BBC-radiostations," tweette hij.

"Lokale radio draait om het verbinden van gemeenschappen, en we hopen dat deze wekelijkse reflecties de moslims een gevoel van gemeenschap kunnen geven terwijl ze leven in isolatie", zei Chris Burns, het hoofd van BBC Local Radio.


© MAROKKO.NL 2020
verenigd koninkrijk
bbc
vrijdagpreek
coronavirus
moskee
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi