Rokers van sigaretten en cannabis gevoeliger voor coronavirus

algemeen
39
6 apr 17:26
Mensen die roken zijn kwetsbaarder voor het coronavirus (COVID-19). Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Dirk Devroey van de Vrije Universiteit Brussel.

Volgens hem zorgt roken ervoor dat de trilhaartjes in de luchtpijp verlammen waardoor je virussen, zoals het coronavirus, minder makkelijk uit kunt hoesten. Naast roken zijn er talloze andere groepen die kwetsbaarder zijn voor het coronavirus, zoals diabetespatiënten en patiënten met een longaandoening.

Lagere weerstand Het lijkt er ook op dat rokers meer eiwitten aanmaken die het coronavirus juist gebruikt om de longen binnen te dringen. De weerstand is verder lager, omdat rokers een slechtere longfunctie hebben. Dat betekent dat ze in algemeenheid vatbaarder zijn voor longproblemen.

Rokers die besmet raken met het coronavirus zullen gemiddeld langere tijd ziek blijven en zijn kwetsbaarder voor ernstigere klachten. In China worden al voorzichtig verbanden gelegd tussen de hogere sterftecijfers onder mannelijke coronapatiënten en rookgedrag. Sluitend bewijs hiervoor ontbreekt echter nog.

Volgens Stanton Glantz van het Amerikaanse onderzoeksinstituut UCSF veroorzaak roken geen influenza, maar lopen mensen die roken meer kans om geïnfecteerd te raken. Ook Glantz bevestigt dat roken de immuunfunctie van de longen aanzienlijk vermindert. Ook bij mensen die passief meeroken.

"Als je naar tabaksrook kijkt en vergelijkt met cannabisrook, zal het niet veel anders zijn. Het verschil zit alleen in de aanwezigheid van THC in plaats van nicotine", voegde hij eraan toe.

Klik hier voor hulp bij het stoppen met roken.

© MAROKKO.NL 2020
coronavirus
roken
weerstand
wiet
sigaretten
hasj
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi