Spanje legt beslag op medicijnen bedoeld voor Marokko

marokko
1
8 apr '20
De in beslag genomen zending bevatte veelgevraagde medicijnen zoals insuline, hydroxychloroquine, maar ook antibiotica en paracetamol.

De Spaanse regering verdedigde de piratenpraktijk door te beweren dat de medicijnen in Spanje nodig zijn om aan de binnenlandse vraag te voldoen. De door Marokko bestelde en reeds betaalde medicijnen worden geproduceerd in Spanje. Door een recent ministerieel besluit is de export van "essentiële medicijnen" echter opgeschort.

De zending was bestemd voor Marokko en verschillende andere landen, waaronder enkele in het Midden-Oosten en Zuid-Afrika, meldt de Spaanse krant El Mundo. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO reageerde afkeurend op het Spaanse besluit. 

Spanje is niet het enige land dat gedurende de coronacrisis de binnenlandse vraag prioriteert boven de relatie met andere landen. De Verenigde Staten deed hetzelfde met een lading mondkapjes bestemd voor Duitsland. Eerder werd gemeld dat ook Turkije een zending ademhalingsapparaten die bestemd was voor Spanje zou hebben onderschept, Spaanse media bevestigde woensdagavond toch ontvangst van 150 beademingsapparaten uit Turkije.

Spanje is met 14.555 doden en 146.690 besmettingen één van de zwaarst getroffen landen in de wereld.

Betrekkingen Zowel Spanje als Marokko hebben herhaaldelijk hun "voorbeeldige" partnerschap geprezen in de strijd tegen terrorisme en irreguliere migratie. Ondanks de goede betrekkingen tussen Spanje en Marokko vertoont de Spaans-Marokkaanse relatie enkele scheurtjes, onder meer door recente stappen van de Marokkaanse regering inzake de Marokkaanse soevereiniteit.

Jarenlang heeft de afbakening van wateren spanningen veroorzaakt tussen Marokko en Spanje, vooral na olie-exploraties in het gebied. De Spaanse populistische politieke partij Vox haalde recent uit naar Marokko vanwege de onlangs goedgekeurde maritieme grenswetgeving van Marokko.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
spanje
export
medicijnen
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi