Blok vraagt Marokko 'schrijnende gevallen' te laten vertrekken

marokko
16
9 apr '20
Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) doet een "dringend beroep" op Marokko om de Nederlandse reizigers die in het land vastzitten te laten gaan.

Hij heeft deze week aan de autoriteiten in Rabat gevraagd in elk geval de "schrijnende gevallen" te laten vertrekken. Het ministerie is bezig met een inventarisatie van de Nederlanders die vastzitten in het Noord-Afrikaanse land. Die komen in steeds meer problemen, bijvoorbeeld omdat hun medicijnen op zijn, ze zwanger zijn of ze door hun geld heen raken.

"Het is een heel redelijk verzoek" om de mensen te laten gaan, aldus Blok. Marokko ging op 20 maart volledig op slot. Er zitten naar schatting zo'n 3000 Nederlanders vast in Marokko. Andere Europese landen kampen met hetzelfde probleem. 

Een groep gestrande reizigers deed maandag een noodoproep aan de Nederlandse autoriteiten. "We willen hier weg", luidde de noodkreet in de verklaring die maandag werd uitgegeven. 


Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte dat er "alles aan wordt gedaan" om toestemming te krijgen van de Marokkaanse autoriteiten om vluchten te sturen. "Achter de schermen gebeurt er natuurlijk een hoop. Ook de Nederlanders die nu vast zitten, willen we graag terughalen.", aldus het ministerie. "Wij zien en merken er echter in zijn geheel heel weinig van, misschien wel niets.", klinkt het geluid vanuit de slachtoffers in Marokko.

Irritatie Ook in de Tweede Kamer neemt de irritatie toe over het Marokkaanse beleid. "Het is onacceptabel dat Marokko zijn luchtruim gesloten houdt", verklaart Sjoerd Sjoerdsma van regeringspartij D66. De Kamer werd donderdag bijgepraat over de repatriëring van Nederlanders.

Naar verluidt zitten er nog zo'n 12.500 Nederlanders vast in het buitenland, vooral in Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Afrika en Marokko. Uit die eerste drie landen worden veel mensen opgehaald door onder meer de KLM. Volgens Blok staan nog twintig vluchten concreet in de planning.

Zeker 7000 gestrande reizigers die zich bij een speciale website van Buitenlandse Zaken hadden gemeld zijn inmiddels terug. Van hen zijn er 3500 opgehaald met vluchten georganiseerd door de overheid, aldus Blok. De rest kwam met commerciële vluchten weer thuis.

© ANP/Marokko.nl 2020
marokko
nederland
stef blok
rabat
coronavirus
vliegverbod
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi