Kamer: breng vluchtelingen van Lesbos onder op cruiseschepen

algemeen
4
12 apr '20
Nederland moet zich er in Europa sterk voor maken om vluchtelingen van het Griekse eiland Lesbos onder te brengen op cruiseschepen, om zo verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Daartoe roept een meerderheid van de Tweede Kamer de regering op. In de overvolle Griekse kampen zitten tienduizenden vluchtelingen, onder erbarmelijke omstandigheden. Eerdere Europese afspraken om de vluchtelingen te herverdelen, komen maar moeizaam van de grond.

SP, GroenLinks, Pvda, D66, ChristenUnie en CDA wijzen naar een opiniestuk dat eind maart in Trouw verscheen, waarin historica Tineke Bennema en psychologe Esseline van de Sande opperen vluchtelingen te plaatsen op cruiseschepen die door de coronacrisis niet worden gebruikt.

Epidemie De partijen willen dat migratiecommissaris Ylva Johansson daar in Europees verband werk van maakt, "zodat we mensen de verzorging geven die ze nodig hebben om overslag van de epidemie te voorkomen". Ze roepen staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Migratie) op bij Johansson op deze oplossing aan te dringen.

Acht hulporganisaties, waaronder Vluchtelingenwerk en Amnesty International, trokken vorige maand aan de bel over de situatie op Lesbos. "Het coronavirus heeft inmiddels Lesbos bereikt, waar duizenden mensen opeengepakt in een kamp zitten. De gevolgen hiervan zijn mogelijk catastrofaal", stellen ze.

Europa zou zich moeten inzetten om de vluchtelingen weg te halen uit de kampen. "Minister-president Rutte, wij vragen u en uw Europese collega’s om er ook voor hen te zijn en te doen wat nodig is", luidt hun gezamenlijke oproep. "De gevolgen zijn anders niet te overzien."

© MAROKKO.NL 2020
tweede kamer
lesbos
vluchtelingen
cruiseschepen
coronavirus
griekenland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi