'Moeizame verhouding houdt Marokkaanse Nederlanders in Marokko'

marokko
119
13 apr 10:28
Marokkaanse Nederlanders die vast zitten in Marokko kunnen mogelijk niet weg door de moeizame verhoudingen tussen Marokko en Nederland.

Dat zegt het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN). Aan de inzet van Nederland ligt het niet, zei SMN-bestuurslid Sahil Achahboun in het NOS Radio 1 Journaal. Vorige week deed minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) een klemmend beroep op Marokko, maar de situatie voor de Marokkaanse Nederlanders is nog onveranderd. "Er gaan verhalen rond dat dat te maken heeft met de verslechterde diplomatieke omstandigheden tussen Nederland en Marokko. Het is niet officieel gecommuniceerd dat het daarmee te maken heeft, maar je moet daar wel rekening mee houden", zegt Achahboun.

De landen liggen al een tijd met elkaar overhoop over de weigering van Marokko om uitgeprocedeerde asielzoekers terug te nemen. Marokko zegt dat voorlopig niemand het land uit kan vanwege de lockdown, "maar het feit dat er wel vluchten zijn naar andere landen maakt dat een wankel verhaal", zegt Achahboun.
Het SMN heeft daarom vorige week een brief gestuurd naar de Marokkaanse autoriteiten. "Vele families zijn uit elkaar gerukt in tijden waarin liefde en elkaars steun hard nodig zijn", staat in een open brief die de organisatie schreef aan de regering in Rabat. Een reactie is er nog niet.

© ANP 2020
nederland
marokko
stef blok
npo radio 1
rabat
coronavirus
vliegverbod
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi