OPEC+ eens over beperking olieproductie

economie
2
12 apr '20
Oliekartel OPEC, Saoedi-Arabië, Rusland en andere olieproducerende landen zijn het zondagavond alsnog eens geworden over beperking van de productie met 9,7 miljoen vaten per dag voor de maanden mei en juni.

Dat is ongeveer 10 procent van de hoeveelheid die wereldwijd dagelijks wordt opgepompt. Onderhandelaars binnen de groep, ook bekend als OPEC+, bevestigden de overeenkomst. Onder hen de olieministers van Koeweit en Saoedi-Arabië. Mexico lag lang dwars maar stemde uiteindelijk na onder meer een compensatieaanbod van de VS, in met de productiebeperking.

Die is bedoeld om de olieprijs op te krikken in deze door de coronacrisis toch al moeilijke economische tijden. Door een aanhoudende strijd tussen Rusland en Saoedi-Arabië zijn de olieprijzen op de internationale markten hard gekelderd.

De Mexicaanse minister van Energie, Rocio Nahle, bedankte de OPEC+-collega's voor de totstandkoming van het akkoord. Haar land, een relatief kleine producent, zou in het oorspronkelijke plan 400.000 vaten moeten inleveren maar wilde niet verder gaan dan 100.000. Nahle kreeg bij dat streven steun van onder andere Iran.

© ANP 2020
saoedi-arabië
koeweit
iran
rusland
verenigde staten
opec
mexico
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi