Ook kabinet hekelt Amerikaanse actie tegen WHO

algemeen
90
15 apr '20
Dat de Verenigde Staten midden in de coronapandemie de geldkraan voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dichtdraaien is niet verstandig, vindt het kabinet.

De WHO is cruciaal voor de wereldwijde strijd tegen het virus, zegt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). De Amerikaanse president Donald Trump besloot dinsdag om de jaarlijkse bijdrage van zijn land aan de WHO tijdelijk stop te zetten. Hij wrijft de organisatie aan dat die de pandemie niet goed heeft aangepakt.

Zodra de virusuitbraak is bedwongen, kunnen we leren van eventuele fouten, zegt Kaag op Twitter. Maar "laten we ons nu eerst richten op hoe we deze crisis doorkomen". Daarvoor is volgens de minister "al onze energie nodig".

Niet het moment
Nederland sluit zich "volledig" aan bij VN-chef António Guterres, die zich eerder kritisch uitliet over het Amerikaanse besluit, twittert Kaag. "Dit is niet het moment om de financiering in te houden."

Het Amerikaanse besluit viel ook in de Tweede Kamer verkeerd. Regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen dat Kaag met haar EU-collega's er bij de VS op aandringt van de beslissing terug te komen. Ze vragen de minister bovendien of de Europese Unie de WHO uit de brand kan helpen en wat Nederland misschien extra kan bijdragen.

© ANP 2020
donald trump
sigrid kaag
antónio guterres
verenigde staten
coronaviorus
who
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi