VN: In Arabische regio lopen 74 miljoen mensen verhoogd risico op coronavirus

buitenland
5
16 apr '20
Miljoenen in Arabische landen hebben geen toegang tot basisvoorzieningen om bijvoorbeeld de handen te wassen

De Economische en Sociale Commissie van de VN voor West-Azië (ESCWA) meldde woensdag dat 74 miljoen mensen in Arabische landen geen toegang hebben tot basisvoorzieningen voor hygiëne om de verspreiding van het coronaviru te voorkomen.

Het in Beiroet gevestigde bureau erkende dat handen wassen met water en zeep effectief is tegen het virus en dat de door de verhoogde hygiënemaatregelen de dagelijkse vraag naar water zal toenemen met 9 tot 12 liter per persoon. De situatie wordt volgens ESCWA nog verergerd door onvoldoende watervoorziening in 10 van de 22 Arabische landen.

Het VN-agentschap benadrukte dat bijna 87 miljoen mensen in de regio thuis geen toegang hebben tot een drinkwaterbron. Mensen die dagelijks water uit openbare bronnen moeten halen lopen een groter infectierisico. Onder de 87 miljoen zitten naar schatting 26 miljoen vluchtelingen en ontheemden.

In de Gazastrook heeft slechts 1 op de 10 huishoudens toegang tot schoon water. Het VN-agentschap onderstreept daarmee de moeilijke omstandigheden waarmee Palestijnen worden geconfronteerd. Sinds 2006 heeft Israël de Gazastrook bezet en afgesloten van de buitenwereld. Zo'n 2 miljoen Palestijnen wonen sindsdien in de grootste openluchtgevangenis ter wereld. Het isolement heeft de economie, gezondheid en onderwijs negatief beïnvloed.

Tot dusver zijn in Palestina 329 gevallen van COVID-19 bevestigd en zijn twee mensen aan het virus bezweken.

© MAROKKO.NL 2020
vn
coronavirus
hygiene
risico
palestina
gazastrook
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi