Marokkaanse ambtenaren worden 10% gekort op salaris

marokko
5
16 apr 12:19
Marokkaanse ambtenaren leveren drie dagen loon in. Het bedrag wordt toegewezen voor het beheer van de coronacrisis in Marokko.
De komende drie maanden wordt maandelijks één dag loon ingehouden. Volgens regeringsleider Saad Eddine El Othmani heeft de maatregel betrekking op staatsambtenaren, lokale autoriteiten en openbare instellingen. Het afgetrokken bedrag is bedoeld voor het coronafonds.

El Othmani benadrukte dat het besluit in overeenstemming is met wetsdecreet 2.20.292 inzake de noodtoestand en gebaseerd is op de bereidheid van veel ambtenaren om bij te dragen aan de strijd tegen het coronavirus. Regeringsleden hadden 17 maart al aangekondigd een maandsalaris beschikbaar te stellen aan het coronafonds.

Koning Mohammed VI gaf 15 maart opdracht tot de oprichting van het noodfonds van €100 miljoen en doneerde zelf €200 miljoen vanuit zijn bedrijf Al Mada. Nog geen 10 dagen later stond de stand op meer dan €2,5 miljard, mede door de oproep van de koning aan het Marokkaanse bedrijfsleven om zijn voorbeeld te volgen. Meerdere openbare en particuliere bedrijven, nationale instellingen en filantropen hebben daarop bijdragen aan het fonds geleverd. De opbrengst is inmiddels opgelopen tot €3.1 miljard.

Vanuit het coronafonds wordt onder meer de looncompensatie betaald voor mensen die financieel getroffen worden door de coronacrisis. Ook de verplichte mondkapjes worden deels gesubsidieerd vanuit het noodfonds.
© MAROKKO.NL 2020
marokko
coronavirus
salaris
coronafonds
saad eddine el othmani
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi