20.000 DH voor Marokkanen die in het buitenland zijn gestrand

marokko
2
17 apr '20
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten een uitzonderlijke 'toeristenvergoeding' toe te kennen aan de in het buitenland gestrande Marokkanen.

Zo'n 18.000 Marokkanen zitten vast in het buitenland nadat passagiersverbindingen vanwege het coronavirus werden opgeschort. Veel reizigers zitten al langer dan drie weken vast en zijn inmiddels door hun centen heen. 

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten een uitzonderlijke 'toeristenvergoeding' toe te kennen aan de in het buitenland gestrande Marokkanen. Gegadigden kunnen online een verzoek indienen. Om van deze mogelijkheid gebruik te maken moeten reizigers wel de reden van hun verblijf in het buitenland toelichten. Ook moeten reizigers aantoonbaar maken dat ze door hun eigen financiële middelen heen zijn.

"De uitzonderlijke schenking kan op een internationale bankrekening van de aanvrager worden overgemaakt of aan hem worden overgedragen in de vorm van een postmandaat", luidt de verklaring van het Marokkaanse Exchange Office.

De 18.000 Marokkanen zitten vast in onder meer Frankrijk, Spanje, Italië, België, Duitsland, Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, Sri Lanka, Senegal, de Verenigde Staten, Maleisië, Turkije, Peru en Thailand.

In Turkije hebben honderden demonstranten zich woensdag voor het Marokkaans consulaat in Istanbul verzameld om te protesteren tegen de maatregelen van de Marokkaanse autoriteiten, en een aantal Marokkanen die vastzitten in het Spaanse Algeciras spanden onlangs een kort geding aan tegen de Marokkaanse staat. De rechtbank in Rabat stelde de Marokkaanse staat echter in het gelijk en achtte de algemene volksgezondheid belangrijker dan het individuele recht.

Het geduld en het geld van gestrande reizigers begint dus aardig op te raken. Onlangs stuurde een groep reizigers een open brief aan koning Mohammed VI. 

© MAROKKO.NL 2020
marokko
coronavirus
mre
vliegverbod
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?