Twee zendmasten in Amsterdam doelwit van brandstichting

algemeen
5
18 apr '20
Twee zendmasten in Amsterdam-West zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag doelwit geweest van brandstichting.

Volgens de politie is een van de masten op een parkeergarage aan de Van Bleiswijkstraat in brand gestoken. Bij de ander bleef het bij een poging. Eerder werd de afgelopen weken al bij veertien zendmasten in het land brand gesticht. Rond 05.00 uur werden vuurverschijnselen gezien op het dak van de parkeergarage te zien. Een zendmast bleek in brand te staan. Het vuur was snel geblust.

De politie heeft aanwijzingen dat het om brandstichting gaat en is op zoek naar getuigen.

Protest tegen 5G-netwerk
Het is onduidelijk of de branden steeds door dezelfde persoon of personen worden gesticht en wat het motief is. Mogelijk heeft het te maken met protest van sommigen tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders vrezen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat overigens geen enkel bewijs. Ook zou door sommigen worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus.

Premier Mark Rutte deed vrijdag een dringende oproep om te stoppen met de 'idiotie' van het in brand steken van zendmasten. Volgens Rutte is het een zaak van leven en dood. "Het raakt direct de noodoproepen." Als masten uitvallen door brand kunnen 112-oproepen niet meer worden gedaan in het gebied. Ook kan het gebeuren dat de hulpdiensten daardoor niet meer met elkaar kunnen communiceren.

© ANP 2020
5g
zendmast
hulpdienst
politie
amsterdam-west
straling
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi