Trump dreigt met hard optreden tegen Iraanse marine

buitenland
0
22 apr '20
De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met hard optreden tegen de Iraanse marine, als die Amerikaanse schepen lastigvalt.

Hij heeft de Amerikaanse marine de opdracht gegeven alle Iraanse kanonneerboten die een lastpost zijn te beschieten en te vernietigen. Trump meldt dat op Twitter. Onlangs zei de Amerikaanse marine dat schepen van de Iraanse Revolutionaire Garde Amerikaanse marineschepen "gevaarlijk en intimiderend" hebben benaderd.

Elf Iraanse boten zouden herhaaldelijk zes schepen van de Verenigde Staten tijdens oefeningen in internationale wateren in de Perzische Golf hebben lastiggevallen. Iraanse vaartuigen zouden zelfs minder dan 10 meter afstand hebben gehouden van een Amerikaans schip.
De spanningen tussen beide staten waren al verder toegenomen nadat de VS de Iraanse generaal Qassem Soleimani hadden gedood tijdens een drone-aanval in Irak. Iran nam wraak door een basis in Irak onder vuur te nemen waar Amerikaanse troepen waren gestationeerd.

Het Nederlandse fregat De Ruyter doet in de Perzische Golf mee aan een Europese missie om af te schrikken en te voorkomen dat er nog "agressieve acties" zijn die de scheepvaart kunnen hinderen, zoals eerdere aanvallen op olietankers. Iran dwingt sommige olietankers naar Iraanse wateren te varen.

© ANP 2020
verenigde staten
iran
donald trump
perzische golf
qasem soleimani
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?