'Repatriëring gestrande Marokkanen vereist rigoureuze voorbereiding'

marokko
49
23 apr '20
Er is in binnen- en buitenland steeds meer kritiek op de houding van de Marokkaanse autoriteiten jegens de eigen onderdanen.

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verduidelijkte onlangs de status van eventuele repatriëringsoperaties voor in het buitenland gestrande Marokkanen en beweert kosten noch moeite te hebben gespaard bij het ondersteunen van gestrande onderdanen.

Tijdens de parlementaire sessie dinsdag schatte regeringsleider Saad Eddine El Othmani het aantal gestrande rezigers in het buitenland op ongeveer 21.000, een hoger aantal dan de eerder gecommuniceerde 18.000.

El Othmani erkende dat de gestrande Marokkanen in "moeilijke omstandigheden" verkeren en onderstreepte dat de groep ook hoge ambtenaren en parlementariërs omvat. De regering ontving tientallen vragen van parlementsleden en burgers die zich zorgen maken over het feit dat hun familie in het buitenland vastzit als gevolg van opgeschorte passagiersverbindingen.

Het ministerie betoogde dat aan de juiste voorwaarden moet worden voldaan voordat repatriëringsoperaties kunnen worden uitgevoerd. "De gezondheidsbescherming van álle Marokkanen moet kunnen worden gegarandeerd, zonder uitzondering".

Kritiek Het Ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt veel kritiek wegens het niet repatriëren van eigen onderdanen, terwijl de overheid andere landen wel een helpende hand toereikt bij het terughalen van hun burgers uit Marokko. Het ministerie antwoordde daarop dat Marokkaanse vertegenwoordigers (ambassades en consulaire diensten) in het buitenland instructies hebben gekregen goed te zorgen voor gestrande reizigers.

Gestrande Marokkanen zijn volgens het ministerie voorzien van onderdak, eten en drinken. Ook zijn verlopen visums verlengd, na overleg met betreffende buitenlandse autoriteiten. Het ministerie maakte ook onlangs bekend dat reizigers aanspraak kunnen maken op een 'toeristenvergoeding' van 20.000 DH.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
coronavirus
repatriëring
saad eddine el othmani
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi