Noodregering Israël brengt annexatie Palestina dichterbij

buitenland
0
21 apr '20
De Israëlische premier Netanyahu en zijn rivaal Gantz zijn het eens over de vorming van een nationale noodregering.

De partijen hebben naar eigen zeggen een akkoord gesloten om de coronacrisis te beteugelen. Volgens Israëlische media zullen de twee functionarissen beurtelings het premierschap op zich nemen. Netanyahu zou eerst aan de beurt zijn, na anderhalf jaar lost Gantz hem af. Weer anderhalf jaar later zouden er dan nieuwe verkiezingen moeten komen.

Doorbraak Het akkoord betekent een doorbraak in de vele maanden durende impasse in de kabinetsformatie. De Blauw en Wit-partij van Benny Gantz en de Likud-partij van Netanyahu zijn bijna even groot, maar geen van beiden is in staat een coalitie te vormen met hulp van de kleinere partijen. Na de verkiezingen in april vorig jaar moesten de Israëliërs daarom nog twee keer naar de stembus. Dat leidde steeds tot vrijwel dezelfde uitslag.

Vredesplan De woorden 'Palestijnen' en 'Palestina' komen niet voor in de twee delen van de coalitiedeal waarin zowel Netanyahu als Gantz beloven om te werken aan vrede met de buurlanden van Israël. Gantz is tegen annexatie en wil het liefst met de Palestijnen en de internationale gemeenschap tot overeenstemming komen. Op die manier kan Israël een groot deel van de 30% land op de Westelijke Jordaanoever binnen zijn 'soevereiniteit' behouden. Dankzij het regeerakkoord heeft Netanyahu echter groen licht gekregen voor de annexatie, ongeacht het standpunt van Gantz.

Beide functionarissen hebben toegezegd het 'vredesplan' van de Amerikaanse president Donald Trump te steunen. Het lang verwachte 'Deal of the Century' ontving wereldwijd veel kritiek. Veel landen reageerden sceptisch en veroordeelden het ongebalanceerde vredesplan van Trump en Netanyahu.

© MAROKKO.NL 2020
palestina
israel
annexatie
benny gantz
coalitie
benjamin netanyahu
westelijke jordaanoever
noodregering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi