Saoedische mensenrechtenactivist Abdullah al-Hamid sterft in gevangenis

buitenland
1
24 apr '20
Volgens berichten in de media leidde "medische nalatigheid" tot de dood van Abdullah al-Hamid

De Saoedische mensenrechtenactivist en gerenommeerde academicus Abdullah al-Hamid is in de gevangenis overleden. Al-Hamid is een mensenrechtenverdediger en één van de oprichters van de onafhankelijke Saudi Civil and Political Rights Association (ACPRA).

Prisoners of Conscience (PoC), een Twitter-account dat de situatie van politieke gevangenen in Saoedi-Arabië documenteert, zei dat al-Hamid stierf als gevolg van "opzettelijke medische nalatigheid". Al-Hamid lag 15 dagen in coma na een herseninfarct.

De Saoedische mensenrechtenorganisatie ALQST, die van buiten het Saoedische Koninkrijk opereert, meldde dat Al-Hamid in maart 2013 werd gearresteerd en zonder opgaaf van reden werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar.

Volgens ALQST verslechterde de gezondheidstoestand van al-Hamid Al na drie maanden detentie en moest hij voor behandeling naar het ziekenhuis waar een arts een dringende hartoperatie voorstelde. Saoedische autoriteiten stuurden Al-Hamid echter terug naar de gevangenis totdat een hartoperatie kon worden uitgevoerd.

De Saoedische autoriteiten hebben nog geen commentaar gegeven op het overlijden.

© MAROKKO.NL 2020
saoedi-arabie
mensenrechten
abdullah al-hamid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi