Zuidelijke separatisten breken bestand met regering Jemen

buitenland
0
26 apr '20
In Jemen heeft de separatistische Zuidelijke Overgangsraad (STC) naar eigen zeggen de macht overgenomen en het bestand met de regering in de prullenbak gegooid.

Volgens de STC heeft de regering de zuidelijke belangen ondermijnd en het bestand geschonden. De zuidelijke separatisten sloten in oktober vorig jaar een akkoord met de Jemenitische regering van president Hadi. Dat maakte een einde aan het conflict tussen die twee partijen, dat eerder in het jaar volledig escaleerde. Toen liepen de separatisten de tijdelijke hoofdstad Aden onder de voet.

Het slepende conflict, waarbij ook strijd is tussen een door Saoedi-Arabië geleide coalitie en de door Iran gesteunde Houthi-opstandelingen heeft in Jemen geleid tot een ongekende humanitaire crisis. Die dreigt verder te verslechteren doordat nu ook het coronavirus is opgedoken in het land. De eerste besmetting werd deze maand vastgesteld.

Eenzijdige wapenstilstand
De door Saoedi-Arabië geleide coalitie die tegen de Houthi-rebellen in Jemen strijdt, verlengde vrijdag nog de eenzijdige wapenstilstand met een maand. De coalitie gelooft dat nog steeds een permanent bestand kan worden gesloten.

De Saoediërs voeren in hun straatarme buurland al jaren bombardementen uit op doelen van de Houthi's. Die verdreven in 2014 de Jemenitische regering uit hoofdstad Sanaa. Saoedi-Arabië ziet de rebellen als een verlengstuk van aartsrivaal Iran en greep militair in.

© ANP 2020
iran
jemen
saoedi-arabië
sanaa
aden
bestand
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?