'Trump dwong Saoediërs tot lagere olieproductie met chantage'

buitenland
4
1 mei '20
De Amerikaanse president Donald Trump dwong Saoedi-Arabië met chantage tot een lagere olieproductie. Dat stellen ingewijden aan persbureau Reuters.

Trump zou in een gesprek met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman gedreigd hebben dat Amerikaanse troepen het land zouden verlaten. Om dat te voorkomen, kreeg Saoedi-Arabië de opdracht om oliekartel OPEC te overtuigen minder olie op te pompen. Oliekartel OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen werden het eerder deze maand eens over beperking van de olieproductie met 9,7 miljoen vaten per dag voor de maanden mei en juni. Dat is ongeveer 10 procent van de hoeveelheid die wereldwijd dagelijks wordt opgepompt.

Volgens ingewijden was de druk vanuit het Witte Huis een belangrijke drijfveer achter het akkoord. De VS en Saoedi-Arabië vormen al 75 jaar een strategische alliantie. Het stationeren van Amerikaanse militairen in het land is een belangrijk teken dat de relatie tussen Washington en Riyad nog steeds sterk is.

Onder druk gezet
Trump zou de prins tien dagen voor de bekendmaking van de OPEC-productieverlaging onder druk hebben gezet. Bin Salman was zodanig onaangenaam verrast dat hij zijn adviseurs de kamer uit stuurde om het gesprek met de president verder onder vier ogen te voeren, aldus de ingewijden.

Trump maakte naar verluidt duidelijk aan de prins dat hij niet meer zijn best zou doen om de Amerikaanse militairen in Saoedi-Arabië te houden als het land niet meewerkte. Twee Republikeinse senatoren waren op dat moment al bezig met een wetsvoorstel om Amerikaanse troepen terug te trekken.

De productiebeperking was hard nodig voor de VS, waar olieproducenten doorgaans hogere kosten hebben en niet kunnen overleven met een lage olieprijs. Ondanks de productiebeperking is de olieprijs na het akkoord van OPEC verder gekelderd en was deze vorige week zelfs voor het eerst in de geschiedenis negatief.

© ANP 2020
verenigde staten
donald trump
saoedi-arabië
opec
mohammad bin salman
rusland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi