FVD straft zes leden om 'onacceptabele' whatsappjes

algemeen
36
1 mei '20
Forum voor Democratie heeft drie leden uit de partij gezet omdat zij "volstrekt onacceptabele" whatsappjes hebben gepost in appgroepen van FVD of zijn jongerenbeweging.

Drie anderen zijn geschorst, laat de partij weten. FVD onderzocht de appgroepen omdat eerder deze week aan het licht kwam dat daarin rechts-radicale en antisemitische uitlatingen werden gedaan. De meeste appgroepen vielen niet onder verantwoordelijkheid van FVD of jongerenafdeling JFVD, beklemtoont de partij. "Wij hadden hier geen zicht op en wisten er derhalve niet van."

De deelnemers die de berichten hebben verstuurd zijn "waar mogelijk geïdentificeerd". Ze hebben de gelegenheid gekregen zich te verweren, maar voor zes leden heeft dat niet gebaat. Enkele anderen die zich aan het bedenkelijke whatsappverkeer hebben bezondigd, zijn geen lid en daarom niet bestraft.

Extreemrechts
HP/De Tijd drukte woensdag whatsappverkeer af met een extreemrechts en soms antisemitisch karakter. Bezorgde leden zeiden daarvan ook melding te hebben gemaakt bij het hoofdbestuur van de partij. JFVD wilde de leden achter de gewraakte berichten aanvankelijk niet royeren. FVD verklaarde niet als "gedachtenpolitie" te willen optreden, maar stelde wel een onderzoek in en sloot stappen tegen de betrokken leden niet uit.

De verontwaardiging over de dubieuze uitlatingen was groot. FVD kreeg van onder anderen ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers het verwijt de kwestie niet serieus genoeg te nemen. Dat heeft de partij wel degelijk vanaf het begin gedaan, reageert partijvoorzitter Lennart van den Linden. Dat blijkt volgens hem wel uit de maatregelen die nu zijn getroffen. Hij hoopt de zaak nu achter zich te kunnen laten.

© ANP 2020
fvd
thierry baudet
racisme
antisemitisme
terrorisme
anders breivik
jared taylor
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?