Kabinet komt met wet om coronamaatregelen te stutten

algemeen
0
1 mei '20
Het kabinet wil de spanning verminderen tussen de vergaande maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen en de democratie en de rechtsstaat.

Justitieminister Ferd Grapperhaus gaat de noodverordeningen die nu van kracht zijn verankeren in een wet. Ingrijpende coronamaatregelen als de 1,5 meterregel en het verbod op samenscholing zijn al weken van kracht, zonder dat ze in de wet staan en aan het parlement zijn voorgelegd. Ze zijn vervat in noodverordeningen, die door de burgemeesters worden uitgevaardigd. Maar die zijn alleen bedoeld voor "een acute, onvoorziene crisissituatie" zoals die er onmiddellijk na de corona-uitbraak in Nederland was, schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

Nu veel van de maatregelen langer blijven gelden, is er meer draagvlak nodig. "In een rechtsstaat kunnen noodverordeningen niet al te lang duren, mede met het oog op de voortdurende gevolgen voor de vrijheden en grondrechten van een ieder", stelt Grapperhaus.

Op het voortduren van de noodverordeningen klinkt steeds meer kritiek van rechtsgeleerden en ook de onvrede in de Tweede Kamer groeit.

© ANP 2020
tweede kamer
ferd grapperhaus
nederland
coronavirus
coronamaatregelen
noodverordeningen
wet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi