Marokko begonnen met exporteren mondkapjes

marokko
67
1 mei '20
De zeven miljoen mondkapjes die Marokko momenteel dagelijks produceert zijn voldoende om aan de binnenlandse vraag te voldoen

Volgens het Franse dagblad Le Monde is Marokko begonnen zichzelf te positioneren in de wereldwijde race voor beschermende mondmaskers. Een product dat tijdens de wereldwijde uitbraak van het coronavirus gretig aftrek geniet. 

Marokko is eind maart begonnen met het vervaardigen van mondkapjes. Onder leiding van het Ministerie van Handel en Industrie en dankzij subsidies vanuit het Marokkaanse coronafonds zijn negentien lokale textielfabrieken omgebouwd om de beschermende mondmaskers te vervaardigen.

Door het snel op gang gezette productieproces was Marokko in staat verkooppunten in alle uithoeken van het land te bevoorraden om kort daarna het dragen van de mondkapjes te verplichten. Waar het productieproces in het begin gepaard ging met de nodige kinderziektes is deze inmiddels verfijnd en "onder controle", zei handelsminister Moulay Hafid Elalamy onlangs. 

Met de huidige dagelijkse productiecapaciteit van zeven miljoen eenheden is Marokko zelfvoorzienend en heeft het zelfs een overschot. Op dit moment zijn 34 bedrijven begonnen met de productie van niet-gesubsidieerde herbruikbare stoffen mondkapjes. Een deel daarvan is bestemd voor export. Een operatie die het Noord-Afrikaanse land in staat stelt "zichzelf te positioneren in de wereldwijde maskerrace", merkt de Franse krant op.

Inmiddels exporteren vijf van deze bedrijven ruim de helft van hun productie naar Europa. Anderen gaan de komende weken dit voorbeeld volgen, meldt de Franse krant in een citaat van Elalamy.

Met het oog op de naderende versoepeling van coronamaatregelen in Frankrijk zijn dochterondernemingen van Franse bedrijven in Marokko ter plaatse begonnen met de fabricage van mondkapjes.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
mondkapje
moulay hafid elalamy
export
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi