Arabische Liga veroordeelt 'nieuwe oorlogsmisdaden' Israël

buitenland
24
4 mei 14:54
De Arabische Liga dringt er bij de VS op aan haar steun aan de Israëlische regering in te trekken.

De nieuwe Israëlische noodregering van premier Benjamin Netanyahu en oppositieleider Benny Gantz is van plan delen van de bezette Westelijke Jordaanoever en de Jordaanvallei te annexeren, een stuk land dat grenst aan Jordanië, Israël en de Palestijnse gebieden. Delen van de Westelijke Jordaanoever staan ​​al onder directe controle van Israël, met honderdduizenden Israëlische kolonisten die in het gebied wonen.

Hoewel de twee leiders beloofden de komende zes maanden alleen nieuwe wetten in te voeren als deze verband houden met de strijd tegen het coronavirus, lijkt de annexatie van de Westelijke Jordaangebieden een uitzondering. Nog vóór de vervroegde verkiezingen van 2 maart in Israël beloofde Netanyahu al de illegale Joodse nederzettingen te zullen annexeren. Na de vorming van de noodregering beloofde Netanyahu om vanaf 1 juli door te gaan met de annexatieplannen. 

Een gezamenlijke commissie, gevormd door Amerikaanse en Israëlische functionarissen, startte onlangs met het in kaart brengen van de te annexeren regio's op de Westelijke Jordaanoever. De stap was in overeenstemming met het zogenaamde Amerikaanse 'vredesplan' Deal of the Century.

Tijdens een recente persconferentie herhaalde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zijn steun aan de Israëlische leiders bij de plannen Palestijnse gebieden te annexeren. "Dit is een Israëlische beslissing en we zullen nauw met hen samenwerken om onze mening hierover in een besloten setting met hen te delen.", zei Pompeo tegen de aanwezige pers. Ook feliciteerde hij Netanyahu en Gantz met de vorming van een nieuwe regering en zei "verheugd" te zijn dat de twee afspraken hebben kunnen maken.

Ook bij een eventuele nieuwe Amerikaanse president zal de steun van de VS aan Israël aanhouden. De toekomstige Democratische presidentskandidaat Joe Biden zei onlangs dat de Amerikaanse ambassade in Israël in Jeruzalem zal blijven, mocht hij het Witte Huis halen. Donald Trump zorgde voor veel kritiek toen hij in 2017 besloot de Amerikaanse ambassade in Israël te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Daarmee erkende Trump eenzijdig Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.

Ongeveer 650.000 Israëlische joden wonen momenteel in meer dan 100 nederzettingen die sinds 1967 zijn gebouwd. Het internationaal recht beschouwt zowel de Westelijke Jordaanoever als Oost-Jeruzalem als bezette gebieden en beschouwt alle joodse nederzettingen als illegaal.

© MAROKKO.NL 2020
israel
palestina
westelijke jordaanoever
annexatie
arabische liga
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi