Zorgminister Marokko: Goede resultaten met antimallaria-middel chloroquine (video)

marokko
6
4 mei 15:54
Patiënten die het middel toegediend kregen herstelden sneller dan patiënten die het middel niet kregen en veel eerder in het ziekenhuis werden opgenomen.

Dat zei de Marokkaanse Minister van Volksgezondheid Khalid Ait Taleb tegen TV-zender 2M. De Marokkaanse zorgautoriteiten zijn 23 maart begonnen met het toedienen van chloroquine bij mensen die besmet zijn met COVID-19. In ruim twee weken tijd werden meer dan 8.600 mensen behandeld met het antimalaria-medicijn. "Met goede resultaten", volgens Ait Taleb.

Omdat de behandeling de virale belasting "zeer snel" kan verlagen worden in Marokko alle mogelijke gevallen van COVID-19 het antimalaria-medicijn chloroquine en azythromicyne toegediend, vaak nog voordat besmetting is bevestigd. Zodra de test negatief blijkt wordt de behandeling stopgezet. Volgens de zorgminister deelt iedereen die op de frontlinie tegen het virus strijdt dezelfde mening. "Niet alleen wij zeggen het, dezelfde ervaring wordt internationaal gedeeld".

Bijwerkingen
De Marokkaanse regering kocht in maart de volledige voorraad Nivaquine op, een antimalaria-middel op basis van chloroquine. Het medicijn van het Franse bedrijf wordt geproduceerd in fabrieken in Casablanca. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een paar dagen later ook chloroquine ingekocht.

De Franse farmaceut Sanofi benadrukte begin april dat chloroquine ernstige bijwerkingen kan hebben. In Nederland heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) opgeroepen het reuma- en malariamedicijn (hydroxy)chloroquine niet te gebruiken als preventief middel tegen het coronavirus.

De bijwerkingen zijn volgens Ait Taleb "zeer beperkt". Door de inzet van het middel wordt een opname op de intensive care vermeden. "Patiënten herstelden sneller dan degenen die eerder in het ziekenhuis werden opgenomen.", aldus de minister.

Het aantal herstelde coronapatiënten in Marokko is de afgelopen dagen fors toegenomen en opgelopen tot 1.565. Het land registreert 5.000 besmettingen en 177 coronadoden.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
coronavirus
chloroquine
khalid ait taleb
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi