Miljarden voor coronavaccin in 'donormarathon’

buitenland
0
4 mei '20
Leiders van tal van landen en instellingen hebben maandag tijdens een online donorconferentie miljarden toegezegd voor de ontwikkeling van vaccins, behandelingen en tests voor Covid-19.

De donormarathon, een initiatief van onder meer de EU, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Japan en Saoedi-Arabië, moet zeker stellen dat een betaalbaar vaccin voor de hele wereld beschikbaar zal zijn. De virtuele top moet in eerste instantie 7,5 miljard euro opleveren voor de strijd tegen het coronavirus. De Europese Commissie brengt 1 miljard euro bijeen, zei voorzitter Ursula von der Leyen, de gastvrouw van de conferentie. De Franse president Macron zegde 500 miljoen euro toe, de Duitse bondskanselier Angela Merkel 525 miljoen en de Japanse premier Abe Shinzo ruim 760 miljoen. Het totale bedrag volgt later op de dag.

Het gaat niet bij alle toezeggingen om 'nieuw’ geld: ook eerdere beloften en uitgaven vanaf 30 januari tellen mee. De wereldwijde fondsenwerving gaat de komende tijd door. De Europese Commissie houdt bij wat landen, bedrijven, en internationale, financiële en maatschappelijke organisaties willen bijdragen.

© ANP 2020
saoedi-arabië
duitsland
japan
frankrijk
noorwegen
vaccin
coronavirus
donormarathon
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi